Overbrugging of overwaarde?

Hoe werkt dat?

Heb jij een overwaarde in je huidige woning die je wilt inzetten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning op Heldersveld, maar wil je pas verkopen nadat je nieuwbouwwoning klaar is voor bewoning? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een tijdelijk krediet om de periode tot aan verkoop te overbruggen. 

Dit krediet betreft de zogeheten overbruggingslening, ook wel overbrugging, overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet genoemd. Op deze pagina vertellen we je hier graag meer over.

Overbruggingshypotheek

Bij nagenoeg alle geldverstrekkers is het mogelijk om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Deze tijdelijke lening kan je zien als een voorschot op de te verwachten overwaarde in je huidige woning. Zolang je huidige woning nog niet daadwerkelijk is verkocht en nog niet via de notaris is overgedragen aan een nieuwe eigenaar, zit de overwaarde nog in de stenen en staat het bedrag aan overwaarde dus niet op je bankrekening. In veel gevallen heb je die overwaarde wel alvast nodig om een nieuwbouwwoning op Heldersveld te bekostigen. Een overbruggingskrediet kan in dat geval oplossing bieden.

Overwaarde vaststellen

Om de hoogte van een mogelijk overbruggingskrediet te bepalen, is het van belang je overwaarde vast te stellen. Zolang de woning nog niet onherroepelijk is verkocht, zullen de meeste geldverstrekkers waar jij je hypotheekaanvraag indient, vragen om een recent taxatierapport. 

Taxatierapport
Een taxatierapport is een momentopname. Uitgaan van de taxatiewaarde voor het vaststellen van de hoogte van een overbruggingslening vormt een risico. Wat als de woningmarkt verslechterd en je uiteindelijk voor minder verkoopt dan de taxatiewaarde?

Veiligheidsmarge
De meeste geldverstrekker hanteren daarom als verwachte verkoopopbrengst 90% van die taxatiewaarde. Ze gaan ervanuit dat je woning 10% minder opbrengt dan de getaxeerde waarde. Dit doen ze om te voorkomen dat je bij tegenvallende verkoopresultaten het overbruggingskrediet niet kunt aflossen. Wil jij meer veiligheidsmarge aanhouden? Dat kan natuurlijk!

 

Rekenvoorbeeld

Stel, je laat een taxateur een taxatierapport opstellen van jouw woning. De taxatiewaarde in het rapport komt uit op €450.000,-.

  • In dit geval gaat een geldverstrekker uit van een verkoopopbrengst van €450.000,- x 90% = €405.000,-.
  • Daarnaast heb je nog verkoopkosten (o.a. de courtage van de makelaar). Bijvoorbeeld: €7.000,-.
  • Je huidige hypotheek bedraagt nog precies €100.000,-.

De overwaarde (tevens het maximale overbruggingshypotheek) waar de geldverstrekker in dit rekenvoorbeeld mee rekent bedraagt: €405.000,- minus €7.000,- minus €100.000,- = €298.000,-

Haalbaarheidscertificaat hypotheek

Ben jij bezig met een inventarisatie van je financiële mogelijkheden en/of het invullen van het haalbaarheidscertificaat? Hou dan rekening met bovenstaande uitgangspunten. Zo voorkom je onaangename verrassingen en teleurstelling. 

Wil jij in contact komen met een financieel adviseur voor een vrijblijvend gesprek over je financiële mogelijkheden?

Dit plan is een project van:

Heldersveld Overloon B.V. 
een samenwerking tussen 
JAVO Vastgoed B.V. & Bouwmij Janssen B.V.

Project Heldersveld © 2023
Made with
by Web Wings
chevron-down