Veelgestelde vragen
Algemeen
Hoe meld ik me aan voor een nieuwbouwwoning of bouwkavel?
Je meldt je gemakkelijk aan via het aanmeldformulier op deze pagina. Heb je liever direct contact? Geen probleem, neem dan telefonisch contact op met een van de verkoopmakelaars, Peelrand Makelaardij of VIND Makelaardij.
Let op! De inschrijfperiode is nog niet begonnen. Door je aan te melden wordt je via onze nieuwsbrief (per e-mail) op de hoogte gehouden voor de nieuwste ontwikkelingen binnen het nieuwbouwproject. Zodra het mogelijk is om je in te schrijven op een specifieke bouwkavel en/of nieuwbouwwoning, communiceren we dit ook via de nieuwsbrief.
Hoe blijf ik op de hoogte van het nieuwbouwproject Heldersveld?
Gedurende het verkoopproces zal er steeds meer informatie over het nieuwbouwproject Heldersveld beschikbaar komen. Om goed op de hoogte te blijven, kun je jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief, ga hiervoor naar ons aanmeldformulier. Daarnaast helpt het om de social media kanalen (Instagram & Facebook) van Peelrand Makelaardij en VIND Makelaardij te volgen. Kortom: laat weten dat je mogelijk interesse hebt, dan houden wij je op de hoogte!
Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?
Nieuwbouw heeft een aantal voordelen ten opzichte van bestaande bouw.
- Omdat de woning nieuw is, heb je geen last van achterstallig onderhoud. Ook heb je de eerste jaren weinig tot geen onderhoudskosten.
- Je kan de woning naar eigen inzicht inrichten en hoeft dus geen concessies te doen wat betreft smaak en afwerkingsniveau. Bijvoorbeeld omdat de keuken door de vorige eigenaar is geplaatst. Door gebruik te maken van de meer- en minderwerk mogelijkheden, wordt je nieuwbouwwoning naar eigen smaak vormgegeven.
- Een nieuwbouwproject voldoet aan strenge duurzaamheidseisen. Je weet dus zeker dat jouw huis goed geïsoleerd is en een goed energielabel heeft. Ook is de woning voorzien van een moderne elektra- en verwarmingsinstallatie waardoor een gasaansluiting niet nodig is. Een nieuwbouwwoning is dus milieubewust en duurzaam. Hiermee bespaar je op je energielasten.
- De verkoopprijs staat vast. Je weet waar je aan toe bent en hoeft je geen zorgen te maken over onderhandelen of overbieden. Wel moet je nog rekening houden met de verdere afwerking die je zelf nog moet doen. Die is goed te begroten, je komt (in tegenstelling tot de verbouwing van een bestaande woning) niet zo snel voor onverwachte verrassingen te staan.
- Een nieuwbouwwoning is vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat bijkomende kosten voor de aankoop, zoals notariële kosten en overdrachtsbelasting inbegrepen zijn.
Maak ik meer kans op een woning als ik mij aanmeld bij beide makelaars?
Nee, je maakt niet meer kans door je aan te melden bij twee makelaars. Alle aanmeldingen worden samengevoegd. Alle dubbele aanmeldingen worden hieruit gefilterd. Jezelf aanmelden bij één makelaar is voldoende.
Hoe meld ik me aan voor een huurwoning?
De tien huurwoningen in het plan Heldersveld worden ter zijner tijd aangeboden door Wonen Vierlingsbeek. Op dit moment is er nog geen informatie beschikbaar.
Het verkoopproces
Welke makelaars zijn bij de verkoop betrokken?
Heldersveld wordt door VIND Makelaardij uit Overloon & Peelrand Makelaardij uit Venray verkocht.
Ben ik verzekerd van een woning als ik me heb ingeschreven?
Nee, helaas ben je met een inschrijving niet direct verzekerd van een toegewezen woning. Bij meerdere inschrijvingen voor eenzelfde woning, zal een woning aan één gegadigde toegewezen worden.
Wel kun jij je goed voorbereiden. Zorg er voor dat je vooraf goed in kaart hebt gebracht wat jouw financiële mogelijkheden zijn en leg dit vast in een haalbaarheidscertificaat. Door te weten wat je budget is en welke woning binnen je financiële mogelijkheden ligt, is de kans kleiner dat je achter het net vist.
Vraag via deze link een vrijblijvend gesprek aan bij een financieel adviseur.
Hoe wordt een woning toegewezen?
Zodra de inschrijfperiode is gesloten, wordt er beoordeelt welke inschrijving bij welke woningen past. Het kan voorkomen dat er voor een bepaalde woning meerdere geïnteresseerden zijn. In dat geval zal er een keuze worden gemaakt. Deze keuze is afhankelijk van meerder factoren zoals het voorbehoud van financiering en de financiële haalbaarheid. Daarom is het verstandig om vooraf een haalbaarheidscertificaat in te laten vullen door je hypotheekadviseur. Deze vind je hier. De definitieve inschrijfprocedure zal bij start van de verkoop uitgebreid toegelicht worden.
Mocht jij in eerste instantie niet in aanmerking komen voor een nieuwbouwwoning, dan kom je uiteraard op de reservelijst te staan. Mocht er een koper afhaken, kun je alsnog in aanmerking komen voor een woning.
Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?
Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met twee overeenkomsten, de koopovereenkomst en aannemingsovereenkomst. De koopovereenkomst sluit je af met de ontwikkelaar en heeft betrekking op de koop van de grond. De aannemingsovereenkomst heeft betrekking op de bouw van de woning en die sluit je af met de aannemer. Het ondertekenen van deze overeenkomsten wordt geregeld door de makelaar. Daarna worden de overeenkomsten met de notaris gedeeld en die stelt een leveringsakte op. De leveringsakte (de daadwerkelijke aankoop van de grond) wordt bij de notaris getekend.
Wanneer ga ik naar de notaris?
Zodra de projectontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de overeenkomsten hebben voldaan, wordt er een afspraak gemaakt bij de notaris. Je wordt hiervan op de hoogte gebracht. De notaris zal je uitnodigen voor de afspraak. Bij de notaris wordt de akte van levering van de grond getekend. Ook wordt de eventuele hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, vanaf dat moment ben je eigenaar van de grond en kan de bouw beginnen.
Wanneer ontvang ik de (technische-) verkooptekening van mijn woning?
Zodra je een woning toegewezen hebt gekregen, zal de makelaar je uitnodigen voor een afspraak. In deze afspraak krijg je de verkooptekeningen overhandigd. Hierin staan meer details over de woning en het afwerkingsniveau. Tevens ontvang je van de makelaar de technische omschrijving en de meer- en minderwerklijst van deze woning. Natuurlijk is er tijdens deze afspraak ook voldoende ruimte voor het bespreken van je persoonlijke woonwensen. Met al deze details over de woning ben je in staat om een juiste aankoopbeslissing te nemen.
Hoe maak ik meer kans op een woning?
Iedereen heeft een eerlijke kans op een woning. De enige reden waarom iemand een betere kans heeft is de mate van haalbaarheid van de financiering en de ontbindende voorwaarden. Heb jij een voorbehoud voor financiering nodig, dan kun je jouw haalbaarheid van financiering verzekeren door een haalbaarheidscertificaat aan te leveren bij een van de verkopend makelaarskantoren, Peelrand Makelaardij en VIND Makelaardij.
Om het haalbaarheidscertificaat zo goed mogelijk in te vullen is het belangrijk dat jij tijdig in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Heb jij deze niet nodig? Dan kun je het certificaat zelf invullen.
De woningen
Welke woningen zijn er te koop?
Het nieuwbouwproject zal bestaan uit verschillende type woningen. Voor ieder wat wils. Het project zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase. Het is dus nog niet definitief hoeveel woningen van welk type er exact zullen worden gebouwd.
Hoe het er nu uitziet zullen de volgende woningtype worden gerealiseerd:
- Tussenwoningen
- Hoek(kop)woningen
- Kleine tweekappers
- Grote tweekappers (deze hebben een grotere inhoud dan de 'kleine tweekapper' en deze woningen hebben waarschijnlijk standaard een garage)
- Levensloopbestendige woningen
- Vrijstaande woningen
- Vrije bouwkavels
- Huurwoningen (deze worden ter zijner tijd aangeboden door Wonen Vierlingsbeek)
Dit plan is nog niet definitief en er kunnen dus nog veranderingen plaatsvinden. Zodra het plan definitief is wordt dit middels de nieuwsbrief gecommuniceerd.
De financiering
Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?
Of je de woning kan betalen zal grotendeels afhangen van je inkomen, je spaargeld, een eventuele schenking en eventuele overwaarde van de huidige woning. Een hypotheekadviseur kan je helpen om dit inzichtelijk te maken. Ga op tijd in gesprek met een hypotheekadviseur om jouw financiële situatie in kaart te brengen.
Laat hier je gegevens achter om in contact te komen met een hypotheekadviseur.
Wanneer moet ik mijn financiering rond hebben?
Na het ondertekenen van de overeenkomsten kun je de hypotheek aanvragen. Vanaf het tekenen heb je 2 maanden te tijd om een hypotheek rond te krijgen. Dit staat beschreven in de ontbindende voorwaarden in de koop- en aannemingsovereenkomst. Vanaf het moment dat de bouw definitief doorgaat is het belangrijk om de hypotheek definitief rond te hebben. Je wordt dan uitgenodigd om de leveringsakte van de grond bij de notaris te tekenen.
Ook al start je pas na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst met de hypotheek aanvraag, is het wel van belang dat je vooraf goed weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ga daarom tijdig in gesprek met een hypotheekadviseur. Deze kan jou precies vertellen hoe veel jij kan lenen zodat jij gericht jouw nieuwe huis uit kan kiezen. Heb je nu een eigen woning? Laat vrijblijvend een makelaar langskomen voor een waardebepaling van je woning.
Laat hier je gegevens achter om in contact te komen met een hypotheekadviseur.
Als ik mijn financiering niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?
In de overeenkomsten kan een ontbindende voorwaarde worden opgenomen voor het rondkrijgen van de hypotheek. Mocht de hypotheekadviseur alles hebben geprobeerd, maar lukt het helaas toch niet om de hypotheek rond te krijgen, dan kun je binnen een bepaalde termijn en onder de in de overeenkomsten genoemde voorwaarden de overeenkomst ontbinden.
Om ontbinding te voorkomen is het van belang dat je vroegtijdig, samen met een hypotheekadviseur gaat kijken naar de financiële mogelijkheden.
Wanneer begin ik met betalen?
De totale vrij op naam koopsom van een woning uit een nieuwbouwproject bestaat uit twee delen, de kosten van de grond met planontwikkelingskosten en de aanneemsom. De kosten van de grond met planontwikkelingskosten betaal je direct wanneer je bij de notaris de leveringsakte tekent. De aanneemsom betaal je in termijnen (uit een bouwdepot). De momenten van betaling vind je terug in de overeenkomsten.
Koop jij een woning wanneer de bouw al is begonnen? Dan betaal je bij de notaris de kosten van de grond met planontwikkelingskosten en het deel van de aanneemsom wat al gebouwd is. Daarnaast betaal je aan de projectontwikkelaar, indien van toepassing, bouwrente.
Wat is een haalbaarheidscertificaat?
Een haalbaarheidscertificaat geeft een indicatie van je budget en (indien van toepassing) de haalbaarheid van een financiering voor een nieuwbouwwoning op Heldersveld. Je vult deze samen met je hypotheekadviseur in. Het doel van het certificaat is tweeledig:
- Teleurstelling achteraf zoveel mogelijk voorkomen. Denk hierbij aan het niet rond krijgen van een financiering waardoor de koopovereenkomst uiteindelijk ontbonden moet worden.
- Door het risico op ontbinding van koopovereenkomsten te beperken, zorgen we ervoor dat de verkoop van woningen op Heldersveld vlot verloopt. Zo loopt de start van de bouw geen vertraging op.
Heb jij geen hypotheek(adviseur) nodig? Dan vul je het certificaat zelf in.
De bouw
Wanneer start de bouw?
Vanaf het moment dat bij de gemeente alle plannen zijn goedgekeurd, kan de verkoop starten. Als de verkoop start is het wel nog even wachten op de start van de bouw.
De bouw zal starten wanneer alle opschortende voorwaarden zijn vervuld. Denk aan een bepaald percentage kavels dat moet worden verkocht voordat de bouw start. Welke opschortende voorwaarden bij Heldersveld van toepassing gaan zijn, kan je straks terugvinden in de koop- en aannemingsovereenkomst. Als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, ontvangen de kopers een bericht, de zogehete 'hoera-brief', dat de bouw kan starten!
Wat is bouwrente?
Stel de bouw is al begonnen maar een aantal woningen zijn nog niet verkocht. Dan zullen die woningen toch al gebouwd worden door de projectontwikkelaar. Bij de woningen die nog niet verkocht zijn, schiet de projectontwikkelaar de kosten van de grond, de planontwikkeling en de bouwtermijn(en) voor.
Besluit jij later alsnog een woning te kopen en de bouw is al gevorderd, dan wordt er een rente gerekend over het bedrag wat de projectontwikkelaar heeft voorgeschoten. Deze rente noemen we bouwrente.
Bouwrente kan en mag je in de meeste gevallen meefinancieren in je hypotheek. Wil je hier meer over weten? Laat hier je gegevens achter. Een hypotheekadviseur legt dit graag verder uit.
Wat is meer- en minderwerk?
Een nieuwbouwwoning wordt in principe opgeleverd als basiswoning. Je kun je woning personaliseren naar jouw wensen. Om dit haalbaar te maken biedt de projectontwikkelaar samen met de aannemer meer- en minderwerk aan. Op deze lijst staan zaken die aan de woning kunnen worden aangepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanbouw, garage of meer zonnepanelen.
Ook de afwerking van de woning die je in eigen beheer doet valt onder de noemer meerwerk. Voor de geldverstrekker is het verstandig om het meerwerk te begroten in een meerwerkspecificatie. Lees meer hierover op deze pagina.
Kan ik mijn nieuwbouwwoning tijdens de bouw komen bekijken?
Natuurlijk is het fantastisch om door je nieuwe woning te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom wordt er bij nieuwbouw gebruik gemaakt van kijk- en inmeetmomenten. De aannemer zal je hiervoor uitnodigen om zo op een veilige manier onder begeleiding je woning te verkennen. In verband met je veiligheid kun je de bouwplaats dan alleen bezoeken tijdens deze georganiseerde kijkmomenten. Een bouwplaats is enkel toegankelijk voor volwassenen.
Wie is mijn contactpersoon tijdens het bouwproces?
Na het ondertekenen van de overeenkomsten, krijg je vanuit de aannemer een klantcoördinator toegewezen. Deze begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt jouw persoonlijke wensen naar de aannemer.
De oplevering
Wat is een vooroplevering?
Een vooroplevering (ook wel voorschouw genoemd) vindt enkele weken vóór de eindoplevering plaats. Tijdens de vooroplevering loop je samen met de aannemer door jouw woning om onder andere het meer- en minderwerk te beoordelen. Als hier actiepunten uit voortkomen, probeert de aannemer deze zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.
Hoe verloopt de definitieve oplevering?
Tijdens de definitieve oplevering loopt de aannemer samen met jou nog eenmaal door je nieuwe woning om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je de binnen- en buitenkant van de woning. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen verwerken we in het ‘opleverrapport’. In dit opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.
Wanneer wordt mijn woning opgeleverd?
De opleverdatum is nog niet bekend. Zodra er meer bekend is over de planning, zullen wij je hiervan op de hoogte stellen.